Silvestr už klepe na dveře

29.12.2010 13:20

 

Poslední den roku nastane již za dva dny a spolu s ním opět vypukne i řada silvestrovských radovánek a všeobecného veselí. Jak zcela určitě není nutné připomínat, k Silvestru patří naprosto neodmyslitelně dvě věci: sekt neboli "šampáňo" a ohňostroje. Spojit tyto dvě teoreticky neslučitelné věci dohromady se povedlo ruskému výrobci sektů zn. Sovetskoe igristoe za spolupráce s Rudou armádou.
 
Pokud si zakoupíte sekt této zmíněné značky (u nás je má v nabídce např. obchodní řetězec Kaufland) s nenápadnou poznámkou "2 v 1" v pravém horním rožku etikety a nevšimnete si toho, čeká vás při otevírání pořádné překvapení. Poté, co z lahve vystřelí zátka totiž spustí své "ostré střelby" miniaturní ohňostroj, skrytý v tenkém kroužku v horní části hrdla. Ohňostroj by neměl prskat jiskry (viz název sektu) výše, než metr nad ústí lahve, takže zakouřený strop snad nehrozí, ale určitě by se měla takováto láhev otevírat dostatečně daleko od záclon či jiných zápalných látek.
 
Celá ohnivá šou trvá maximálně 40 vteřin a po jejím skončení se doporučuje vypálený kroužek vyjmout ještě před naléváním sektu, jinak víno může získat nepříjemnou pachuť síry. Ještě než odkráčíte kontrolovat láhev sektu, zda zrovna ten váš není "ohňostrojový" vězte, že tento sekt se dá poznat kromě zmíněné poznámky i zhruba dvojnásobně vyšší cenou oproti klasickému sektu téže značky. Přesto se raději ujistěte, abyste předešli případným infarktům příbuzných či přátel a místo půlnočního přípitku nemuseli testovat své zdravotnické minimum. Tak na zdraví ! Na zdaróvje ! Cheers ! Lechaim !
 
Jak sami vidíte, ohňostroj se spouští prakticky ihned po známém tupě znějícím "výstřelu" zátky, proto je dobré být připraven a mít raději po ruce i hasicí přístroj !