Přímá volba prezidenta? Zapomeňte!

01.03.2011 00:17

 

I když se v poslední době mezi poslanci i prostým lidem hodně spekulovalo o tom, že by po politických skoro-změnách v obsazení parlamentu mohla konečně na 186. pokus projít úspěšně hlasováním přímá volba prezidenta, nebude tomu tak. Zelenou totiž dostal inovativní, ba nemusíme se ani bát napsat přímo revoluční návrh poslance Josefa Novotného z Věcí veřejných. Ten přišel s geniální myšlenkou, aby se příští prezident volil obálkovou metodou!
 
Podle jeho plánu by se prezidentem stal ten, kdo předloží rozpočtovému výboru sněmovny obálku s nejvyšší sumou. Tato nejvyšší částka od vítězného kandidáta by pak byla použita k zalepení alespoň jedné z celé řady děr ve státním rozpočtu. Výše finančního příspěvku bude samozřejmě podle zákona o svobodném přístupu k informacím maximálně utajena.
 
Tento jedinečný návrh vzbudil velký ohlas nejen mezi našimi, ale i zahraničními politiky. Rakouský prezident Heinz Fischer řekl: "Že jsou Češi odporně prohnaným národem, to vím už od dob, kdy postavili Temelín na dohled od Vídně. Ovšem tímhle krokem posouvají pravidla politiky už někam mimo dimenze mého chápání." O poznání méně příkrý byl náš starý známý Silvio Berlusconi. Ten prohlásil: "Český nápad - dobrý nápad. Pravda, my se něco podobného snažili úspěšně aplikovat i u nás, ovšem to šlo o volbu policejního prezidenta, obálky se předkládaly mně osobně a s jejich obsahem se lepily díry v mém rozpočtu, který po těch hnusně narafičených aférách s děvčaty doznal podstatné újmy kvůli mnoha rozesílaným valentýnským vyznáním. V politice je tohle světová premiéra a já držím palce!"
 
Prezident Klaus jen zalitoval, že po skončení jeho volebního období podle současné Ústavy nemůže kandidovat ještě jednou, jeho potenciální nástupci se však již nyní předhánějí v návštěvách rozpočtového výboru a v rukou mnoha z nich byly viděny obálky vskutku efektních rozměrů. Tak uvidíme, kdo nakonec zvítězí, hlavně ale ať vše proběhne v duchu coubertinovského fair-play.
 
Miloš Zeman se svou obálkou dlouho honosil, ale pak dorazil Jan Švejnar...

Diskusní téma: Přímá volba prezidenta? Zapomeňte!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek