Pachatel řady dopravních nehod odhalen

03.07.2012 21:52

 

Denně to můžeme slyšet, číst, anebo často i rovnou vidět: „Na silnici té a té došlo k dopravní nehodě dvou aut, při níž byly zraněny 2 osoby a jedna osoba zemřela.“ Podobné zprávy plní černé kroniky stále častěji a častěji a mnoho řidičů se již bojí sednout za volant, aby je náhodou na silnici nepotkala nějaká krutá havárie. Policisté zatím takřka vždy bezpečně odhalili příčinu těchto smutných událostí – alkohol v krvi řidiče, nepřiměřená rychlost, přecenění řidičských schopností, předjíždění v nepřehledném místě, nedání přednosti… Občas má ale nehoda průběh zvláštní – to když řidič z neznámých příčin přejede do protisměru, anebo zčistajasna zabočí do příkopu u silnice apod. Právě tyto nehody vedly Technický zkušební ústav při Akademii věd k tomu, aby se zkusil příčinami bouraček zabývat podrobněji i z vědeckého hlediska.

Výsledek je doslova šokující – vědci zjistili, že velké množství havarovaných aut, ať již těch, kde se policistům povedlo příčinu (domněle) objasnit, anebo těch „záhadných“ mělo jeden zásadní technický problém. Tím problémem byla zavirovaná řídící jednotka. Jak jistě víte, řídící jednotka, je vlastně takový malý počítač, který průběžně během jízdy kontroluje technický stav vozidla a případné komplikace hlásí na palubní desku řidiči. Potíž je, že když se do řídící jednotky dostane vir (což se nejčastěji stává už přímo ve výrobě, často však i při garančních prohlídkách), začne se tato chovat nevyzpytatelně. Nejen, že občas posílá zmatečné informace o stavu vozu (např. hlásí plnou nádrž ve chvíli, kdy má auto sotva pár kapek benzínu), ale dokonce se občas sama aktivně ujme řízení, tak trochu na způsob leteckého autopilota.

A právě to jsou ty chvíle, z nichž pak rezultují havárie, často s tím nejsmutnějším koncem. Řidič, jenž si myslí, že má řízení plně pod kontrolou náhle zjistí, že ho auto vede do protisměru, snaží se volant strhnout, ale nejde to a… Nebo další řidič chce předjet pomalejší auta standardně zleva, namísto toho jej předjede zprava a ještě pak začne předjeté vozidlo vybržďovat, aniž by se nohou jedinkrát dotkl brzdového pedálu, až… Podobných případů jsou za poslední roky tisíce jen u nás v ČR, po světě jich budou milióny. Technický ústav již výsledky svých šetření předal Policii ČR a ta se obrátila na Interpol, aby informoval policejní složky jednotlivých zemí.

Všichni teď budou horečně pátrat po řešení, které by tragédie do budoucna omezilo na minimum. Renomovaní výrobci antivirových programů, jako jsou ESET, Kaspersky, Microsoft atd. se již nechali slyšet, že podají pomocnou ruku a hodlají vyvinout v rekordně krátké době programy, které se budou instalovat do aut skrze startovací skříňku. Věřme tedy, že na silnicích zase zavládne v blízké době mír a harmonie.
 
Snad po odhalení viru ubude na našich silnicích nehod, podobných například této...

 

Diskusní téma: Pachatel řady dopravních nehod odhalen

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek