Obchod s lidskými orgány byl konečně legalizován

05.01.2011 23:04

 

Lékaři se konečně dočkali - v rámci ozdravné reformy zdravotnictví a stupňujících se požadavků lékařů na zvýšení mezd se hledaly i alternativní zdroje příjmů do tohoto drahocenného resortu. Naši zákonodárci po delší době našli jednu z cest, jak zvýšit tok peněz do kritické oblasti - tou cestou je legalizace obchodu s lidskými orgány. Dokonce umožnili, že není nutné čekat, až pacient s orgánem, vhodným k prodeji zemře, čímž nabídli velmi zajímavou možnost přivýdělku i obyčejným lidem v nouzi. Ti budou moci od poloviny ledna prodávat své funkční orgány nemocnicím či kvalifikovaným lékařům k další potřebě.
 
Ministerstvo zdravotnictví již finišuje s přípravou výkupního i prodejního ceníku orgánů. Ceny by měly být stanoveny vždy jen na daný kalendářní rok a každoročně se ceník tedy bude upravovat, a to podle aktuálního kurzu toho či onoho konkrétního orgánu na mezinárodní lékařské burze. Nabízet bude možno nejen vnitřní, ale též zevní orgány, včetně rozmnožovacích, také je možné prodávat celé končetiny, či jen jejich části. Podle předběžných informací bude ve výkupním ceníku nejníže položka "malík levé nohy", a to za cenu 2.000 Kč vč. DPH, nejdráže pak vyjde mozek, samozřejmě v prodeji budou jen kompletní mozky bez lobotomických zásahů. Výkupní cena tohoto orgánu údajně může dosáhnout až k 60.000 Kč vč. DPH.
 
Podle předběžných propočtů by z tohoto obchodu mělo do státní zdravotnické kasy k dalšímu přerozdělení připlout ročně až 8 miliard Kč. Ministr Leoš Heger k tomu řekl: "Věříme, že tento krok nejen pozvedne dosavadní chatrnou průměrnou mzdu v oboru, tolik cenném pro zdraví národa, ale také přispěje k výraznému ozdravení té bohatší části naší populace." Na dotaz, zda je v plánu i nějaký krok pro ozdravení méně bohaté části české společnosti pan ministr neodpověděl a omluvil se s tím, že spěchá ke svému soukromému chirurgovi.
 
Mezi českými zbohatlíky se okamžitě zvedla obrovská vlna zájmu o kvalitní mozky, otázkou ale je, zda má střední třída či chudší vrstvy v tomto směru co nabídnout...