Nezapomeňte se před dovolenou pojistit!

08.07.2011 11:12

 

Každý rok vycestují do zahraničí na dovolenou statistíce Čechů. A každý rok si jich stovky způsobí úrazy, či se nakazí nějakou chorobou, která si vyžádá lékařské ošetření, anebo rovnou hospitalizaci. A každý rok se mezi nimi najde celá řada, která nemá pro tyto případy uzavřené žádné, ale absolutně žádné pojištění. Ušetřených pár stokorun se pak promění v platbu horentních sum, dosahujících leckdy až hodnoty menšího mrakodrapu. Pro tyto případy je právě dobré se pojistit, aby pak léčbu vašeho úrazu nemusela platit ještě vaše pravnoučata.
 
Při zběžném porovnání základní nabídky pojišťoven člověk většinou najde jen nepatrné odchylky v ceně, ten pravý rozdíl se ale skrývá "pod povrchem" každé smlouvy, přesněji řečeno v jejích dodatcích, tam jsou specifikovány detaily, kdy přesně lze náhradu škody nárokovat, na co se případně pojištění již nevztahuje apod. Tyto informace bývají většinou napsány titěrným písmem - to v lepším případě, v tom horším pak některé pojišťovny se zahraničním krytím uvádějí detailní popisy v mateřštině jejich zahraničního partnera (extrémem je popis v kreolštině u nejmenované pojišťovny), takže si je pak stejně skoro nikdo nepřečte, jelikož poměrně málo lidí v ČR vládne cizí řečí.
 
Ve spolupráci se superpočítačem Watsonem jsme pro vás udělali průměrný soupis toho, na co se pojištění zahraničních výloh u českých pojišťoven vztahuje. Jsou to tyto úrazy a zdravotní potíže: uštknutí hadem taipanem menším, pokousání broukem macrodontia cervicornis, pád ze čtvrté skály v pořadí od levého okraje v Moherských útesech v Irsku, tonutí ve vzdálenosti nad 100 m od levého břehu do 3 km daleko od ústí norského fjordu Sognefjord a úpal způsobený rovníkovým sluncem v Rovníkové Guinei a projevivší se přesně 29. února. Jiné úrazy, obtíže a nemoci až na řídké výjimky u jednotlivých pojišťoven kryty nejsou.
 
Jak vidíte, seznam pojištěných rizik je poměrně obsáhlý, navíc jmenované úrazy patří u českých turistů mezi nejčastější, proto je určitě výhodné se pojistit! S pomocí u výběru pojišťovny se ale na nás raději neobracejte.
 
To je ona - proslulá čtvrtá skála zleva v Moherských útesech, na níž si jen v posledních 5 letech způsobilo úraz neuvěřitelných 7 českých občanů, k tomu se tam za stejné období další čtyři lidé z ČR prudce nachladli a dva dostali rýmu, což už bohužel pojišťovna nehradí...
 
 

 

Diskusní téma: Nezapomeňte se před dovolenou pojistit!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek