Medicína je zase o krok dále

25.05.2012 00:04


Lékařská věda překvapuje laickou veřejnost každý rok řadou nových netušených objevů a pokroků v léčbě mnoha zdravotních neduhů. Aktuálním hitem je zbrusu nový prototyp kardiostimulátoru, který vyvinuli vědci na moskevské Lomonosovově univerzitě. Samotný kardiostimulátor není nic až tak výjimečného, ale zcela originální je jeho napájení – pohání jej totiž sluneční energie.

Ano, pacient s tímto kardiostimulátorem má na hlavě nainstalovaný relativně malý sluneční kolektor, jenž mu jednak jako elegantní náhražka čepice poskytuje ochranu před přímým sluncem a jednak napájí energií ze slunečního světla zařízení, které pacienta pomáhá udržet při životě. Odpadá tak komplikované napájení bateriemi či miniaturním jaderným článkem, jenž navíc u některých náchylnějších jedinců vyvolával rakovinové bujení.

Radost z tohoto objevu projevila již celá řada expertů i pacientů, nicméně cesta do sériové výroby ještě bude dlouhá. Vědci aktuálně pracují na dalším mírném zmenšení solárního panelu - původní prototyp měl rozměry 202x119 cm a na hlavě se držel jen s obtížemi, ale v současnosti se dostali již k mírám 40x33 cm. Od panelu vedou do těla k přístroji dva nenápadné drátky, které mizí v podpaží.

Naopak zcela vyřešen již je problém s nočním napájením či s obdobím, kdy je slunečního svitu málo – každý pacient dostane domů klec s křečkem, který bude běhat celou noc v kolotoči a tím napájet kardiostimulátor skrze dynamo (podobné, jaká bývala dříve na kolech). To vše samozřejmě za předpokladu, že pacient netrpí alergií na zvířecí srst, pak by dynamo musela nahradit zřejmě patřičně upravená USB nabíječka, která se dá připojit k jakémukoliv počítači.

Zde vidíte jeden z prvních pokusných prototypů napájecího panelu. Tento ale vážil ještě plných 48 kg a pacient jej na hlavě udržel sotva pár vteřin. Dnešní prototypy jsou již o dost menší

Diskusní téma: Medicína je zase o krok dále

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek