Jak se stal robot spisovatelem

21.04.2011 11:04

 

Když v roce 1920 Karel Čapek vydal knihu R.U.R., sám ani zdaleka netušil, jak moc se jeho bratrem vymyšlené slovo "robot" vryje budoucím generacím do povědomí a co za funkce tito mechaničtí pomocníci budou mít. Dnes nám již nepřijde zvláštní, že roboti montují auta nebo provádějí lékařské zákroky, ale co tady ještě nebylo, to byl robot - spisovatel. I když nám média v těchto dnech servírují jako obrovskou  bombu informace o tom, že roboti jsou schopni psát sportovní články, pravdou je, že existuje robot, který napsal už dvě knihy a otextoval celou řadu písní.
 
Ano ano, robot s typovým označením R2D2 je spisovatel. Plnohodný spisovatel a navíc i hudební textař. Zjistili jsme to úplnou náhodou, když jsme pátrali po tom, jak nakládá spisovatelka J.K. Rowlingsová se svými vydělanými milióny. Vypátrali jsme, že na jaře roku 2007 (tedy v době, když již dle svých slov prováděla na sedmém, závěrečném Harry Potterovi jen "dokončovací práce") zakoupila Rowlingsová tento typ robota u americké vývojářské firmy 3PO coby jediný kus speciálního prototypu. V červenci téhož roku vyšel Harry Potter a Relikvie smrti a řada fandů si kladla otázku "proč je tenhle díl tak jiný, tak dospělý?" Teď už to víme - napsal jej ten robot!
 
Samotná J.K. se po letech přiznala, že nemohla s knihou hnout a nebyla schopná vymyslet ani závěrečnou pointu, proto sáhla po krajním řešení. Další rok po vydání knihy pak pronajímala robota různým hudebním skladatelům, kteří nemohli najít textaře, takže zásluhou R2D2 vznikly mj. hity jako She's Madonna od Robbieho Williamse, Do You Know od Enrique Iglesiase, Hot'n'Cold zpěvačky Katy Perry či Relax libanonsko-britské star jménem Mika.
 
Koncem roku 2008 pak dochází k prodeji R2D2 spisovateli Danu Brownovi, který na podzim 2009 vydal svůj další knižní superhit Ztracený symbol. I u této knihy je zjevná odlišnost od Brownova předešlého díla, byť ne tak výrazná, jako u Rowlingsové. A také Brown se nakonec přiznal, že skutečně práci na románu svěřil robotovi, ovšem s tím, že jeho práci po nocích ještě korigoval, aby se na to tak snadno nepřišlo. Ale Dane, lež má krátké nohy! Ještě kratší, než R2D2!
To je on, R2D2. Jeho samostatnost v myšlení pokročila již natolik, že se z Brownova vlastnictví sám vykoupil a hodlá psát další knihy pod vlastním jménem - v přípravě je údajně kniha s titulem "Star Wars aneb Jak to bylo doopravdy".

Diskusní téma: Jak se stal robot spisovatelem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek