Zemětřesení v Japonsku změnilo mapy

01.03.2011 05:10

  

Japonské souostroví je poměrně zvyklé na časté otřesy půdy, ale poslední zemětřesení přeci jen překonalo veškerá očekávání a opět ukázalo, jak je člověk vůči přírodě bezmocný. Masivní otřesy půdy si nevyžádaly naštěstí žádné oběti, protože Japonci jsou při živelných pohromách velmi disciplinovaní, jeho důsledky jsou však dalekosáhlé.
 
Krom toho, že prakticky na všech ostrovech a ve všech městech došlo k velkým škodám na majetku a ojediněle i ke zřícení budov, zahýbalo toto zemětřesení i mapou Japonska. Severní ostrov Hokkaidó se totiž utrhl ze své zemské pevninské desky a změnil své stanoviště o pořádný kus jižněji. Své putování zastavil až blízko zálivu Ise, v němž se nachází např. známé město Nagoya. Tam Hokkaidó totiž narazil na další pevninskou desku a zaklesl se do ní tak pevně, že zůstal stát.
 
Zatím není zřejmé, jak se projeví změna zeměpisné polohy na flóře a fauně tohoto ostrova, jeho obyvatelé si však i přes řadu poničených domů a další škody změnu klimatu pochvalují. Pan Hirojuki nám sdělil: "Konečně nemusím v létě topit v kamnech." A šeptem dodal: "Možná by nebylo špatné, kdyby nás další zemětřesení šouplo až někam k rovníku... To by mému revmatu jenom prospělo."
 
Tady vidíte, kam až se ostrov Hokkaidó posunul. V Sapporu by teď spíše mohli pořádat letní, než zimní olympiádu, kterou kdysi hostili...

Diskusní téma: Zemětřesení v Japonsku změnilo mapy

Zemětřesení v Japonsku

Eva Šmídová | 30.11.2015

Přála bch panu Hirojukimu lázně na rovníku. A příla bych si aby se i náš kontinent posunul bůlíž k rovníku, ale beze škod.
Karlovy Vary ČR

Přidat nový příspěvek