Výzkumy hovoří jasně - kojení je přežitek

13.05.2012 22:04

 

Vědecká katedra při Západooregonské univerzitě v USA věnovala několik posledních let studiu kojení a též jeho vlivu na výživu dětí a na následný psychologický vývoj osobnosti dítěte. Po skutečně pečlivém zvážení všech pro a proti dospěli vědci se svými studenty k jasnému závěru - kojení nemá žádný prokazatelně lepší účinek na kvalitu zažívání malých občánků, stejně jako neexistuje žádný důkaz potvrzující lepší imunitu dětí následkem kojení. Vědci tak stvrdili starší domněnku, že kojení lze plnohodnotně nahradit vpodstatě jakoukoliv instantní dětskou výživou, jakou je např. nám dobře známý Sunar.

Profesor James C. Purnell dokonce zašel tak daleko, že vyslovil hypotézu o tom, že kojení slouží jedinému účelu, a to realizaci obsedantní touhy drtivé většiny matek po zcela na nich závislém potomkovi. Navíc prohlásil, že kojení u matek vyvolává nejméně v polovině případů druh laktační psychózy, jejímž výsledkem bývá nejčastěji odpírání jakéhokoliv sexu svému partnerovi. Proti výsledku výzkumu se ihned zvedla bouře v řadách ženského pokolení. Americká organizace USAMA (United States of America's Mother's Association, tedy Americká asociace matek) dokonce podala na celou univerzitu trestní oznámení pro podrývání mateřské autority, přičemž Nejvyšší soud se již touto kauzou seriózně a pečlivě zaobírá.

Výsledná vědecká zpráva pochopitelně nenechala chladnými vědce i pavědce na celém světě. Ti se k ní stavějí s menšími či většími rozpaky. Za českou vědeckou obec se vyjádřil např. prof. ing. Václav Klaus takto: "Domnívám se, že takováto povrchní interpretace výsledků studia je velice, ale opravdu velice nešťastná. Můj názor je takový, že žádné kojení neexistuje a celá publikovaná vědecká práce se ve skutečnosti zaobírá globálním oteplováním finančního trhu. To ovšem také neexistuje, což si ostatně můžete přečíst v mé nejnovější knize pod názvem 'Jak jsem vyhrál válku až 9. května'."

Takřka nepříčetně reagovala na informace ohledně kojení světoznámá modelka a expertka přes fotbal Vlaďka Erbová, která před nedávnem porodila syna Markuse Oráliuse: "Ty americký vědátory bych hnala bičem nebo bych na ně poslala svýho miláška Tomáška! Kojení je nutný, odkojila jsem Viktorku a odkojím i Orálka! Kdyby bylo třeba, odkojila bych i Zaorálka! Mám kozy a nebojím se je použít!" Méně razantně i méně skepticky se k výzkumu staví ale např. psycholog Slavomír Hubálek. Ten řekl: "Jsem částečně přesvědčen o tom, že výzkum může hovořit víceméně pravdivě. Kojení jako takové není pro přežití dítěte v dnešní přetechnizované době vůbec nutné, jediné co děti k životu skutečně potřebují a bez čeho by zahynuly je počítač. A o tom obsedantním poutu matka-potomek, vzniklém závislostí na prsu vůbec nepochybuji, stačí se jen podívat na známého hokejistu Jágra. S ním jeho matka žila během jeho angažmá v Pittsburgu až do jeho 23 let, aby si Jarda cucnul, kdykoliv potřeboval. Jeho výkonům na ledě ale skutečně prospělo až to, když se od ní oprostil a vidíte? Je mu 40 a stále válí."
 

Jak vidno, i některá miminka už své matky prokoukla a na kojení se netváří moc přívětivě...

 

Diskusní téma: Výzkumy hovoří jasně - kojení je přežitek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek