Vánoce nemusí být jen příjemné

26.12.2010 23:34

 

I když by se mohlo zdát, že svátky Vánoc jsou oslavou rodinné idyly, pohody, klidu a pojí se vesměs se samými pozitivními prožitky, jako jsou rozbalování dárků, přejídání, sledování pohádek atd., není tomu vždy a všude tak. Mnozí lékaři, mající Vánoce spojeny se službou na pohotovosti mohou potvrdit rok od roku stoupající počet pacientů, přijímaných s akutní otravou Vánocemi. Příčinami této otravy není (jak by se mohlo na první dojem zdát) nadměrné požití potravy či alkoholu - je to otrava z vánoční atmosféry.
 
"Kdysi jsem měl Vánoce rád, ale to už je dávno", řekl našemu štábu jeden z právě přijímaných pacientů. "Teď se mi zvedá kufr, sotva uvidím okolo půlky prosince lidi, jak se na sebe začínaj příjemně usmívat, najednou si dávaj všude přednost, nikam nespěchaj... no prostě k zblití", zakončil tentýž muž přímočaře. Jiného pacienta vyvádí z míry přemíra vánoční zeleně. "Stromečky, kam se podíváš, do toho ty kapři - a pak že prej zelená uklidňuje," rozčiloval se starší chlapík, než mu píchli do žil infuzi.
 
I primář ARO nemocnice Na Bulovce, MUDr. Karel Řezáč potvrdil, že pacientů s těmito symptomy skutečně za posledních 10 let přibylo a jen během posledních 3 dnů jich hospitalizovali celkem 28. "Jednalo se zejména o muže, většinou středního až staršího věku", konstatoval lékař a pokračoval. "Víte, i když to zní možná překvapivě, u některých z nich nastala otrava již během Štědrého večera, během rozbalování hromady vánočních dárků, kdy údajně pacienti již ztráceli v záplavě balíků přehled o tom, co je jejich a co ne, což je pořádně otrávilo. Notabene, když letošním vánočním hitem byly adrenalinové zážitky a leckteří muži tak dostali dary jako 'výlet balónem s tchýní' nebo 'večeře na zámku s vlastní ženou'."
 
Vzhledem k faktu, že na původní význam Vánoc si dnes díky Alzheimerovi matně vzpomínají již jen pamětníci, dožívající poklidné stáří v domovech důchodců, dá se s úspěchem předpokládat, že i za rok se nebude v nemocnicích perzonál nudit u pohádek a bude zavalen otrávenými pacienty. Tak šťastné a veselé!
 
Tento pacient si prošel těžkým stadiem otravy poté, co jeden z jeho 156 obdržených darů byl pás cudnosti s nápisem "Budiž nošen na viditelném místě"