Údržba silnic se komplikuje

17.01.2011 10:39

 

Vzhledem k dlouhé a kruté zimě, která sužuje nejen běžné obyvatelstvo, ale též (a to zejména) silničáře se dalo dříve či později čekat, že právě s údržbou komunikací nastanou obvyklé problémy. Ty skutečně nyní přicházejí, ale ne známého rázu "nemáme na další údržbu peníze", nýbrž poněkud netypického: "nemáme další technickou sůl". Jakým způsobem tedy budou silničáři zajišťovat údržbu?
 
Odpověď nám poskytla tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, Mgr. Martina Vápeníková: "Jelikož ani ministerstvo nečekalo, že se zásoby soli vyčerpají taky brzy a nemělo nic do rezervy, poskytlo nám mimořádnou dotaci na nákup náhradních posypových hmot. Protože ale krize zasáhla celou Evropu, je těžké sehnat de facto jakýkoliv mateiál, jenž by klouzavost silnic a dálnic snížil. Po krátkém testování netradičních hmot a materiálů jsme došli k závěru, že jak z hlediska bezpečnosti na silnicích, tak z hlediska ekonomického by mohlo chybějící sůl nahradit grilovací koření. Proto jsme tedy udělali dostatečnou zásobu a minimálně v dalších 14 dnech by nás neměl sníh a mráz nikterak překvapit."
 
Zeptali jsme se i nezávislých dopravních expertů, co na to říkají a ti se vesměs shodli na tom, že brzdná dráha na silnici posypané grilovacím kořením je asi jen o 2-3 % delší, než na solené silnici, takže s touto náhradou vesměs souhlasí. Největším problémem tak zůstává jen to, jak zabránit nejmenované skupině utiskovaného obyvatelstva, aby na takto upravené silnice neustále její členové nevbíhali s metlami a lopatami a vysypané koření nesmetali na hromádky a na lopatách neodnášeli mimo vozovku do přistavených vozíků, trakařů a tašek. Policie ČR již slíbila, že posílí hlídky v lokalitách, kde byly silnice okořeněny, ale vzhledem k nedostatku lidí stejně nebudou pokryty všechny silnice.
Tady vidíte při práci jednoho ze sběračů koření

Diskusní téma: Údržba silnic se komplikuje

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek