Superpočítač Watson chytřejší než člověk?

15.02.2011 12:56

 

V těchto dnech probíhá usilovná mediální masáž, která z počítače Watsona, vyvinutého v IBM a nabiflovaného údajně nepřebernou řadou podstatných i nepodstatných informací dělá většího génia, než kdy byl jakýkoliv člověk. Více si můžete přečíst například v tomto článku, anebo pak také zde. Náš tým usilovně pátral, co je na všech těch znepokojivých informacích pravdy a snažili jsme se také zjistit, za jakým účelem byl tento počítač vůbec sestrojen.
 
Jak vyšlo najevo, informace uvedené ve druhém článku o tom, jak si počítač vede v TV soutěži Jeopardy jsou mírně zkreslené. Celé video ze soutěže bylo předtočeno a účelově setříháno, protože ve skutečnosti počítač neodpověděl správně ani na úvodní moderátorovu otázku, která zněla "Watsone, jsi připraven odpovídat?". Jak nám prozradil nejmenovaný člen TV štábu, více správných odpovědí trefil i režisérův pes, jenž soutěž místy narušoval svým štěkotem. Watson prý nevěděl nic - na dotaz "Jak se jmenuje největší egyptská pyramida?" odpovídal "Výsledek zápasu byl 5:2.", otázku "Patří pavouk mezi hmyz?" zodpověděl slovy "Hlavní město se jmenuje Havana." a když moderátor řekl "Jmenujte postupně 4 pracovní cykly čtyřdobého motoru.", Watsonovy obvody se tak přehřály, že jej museli na půl hodiny vytáhnout ze zásuvky a přerušit natáčení.
 
Celá akce prý byla jedno gigantické fiasko a nebýt televizních střihačů, asi by se Watson před veřejností dokonale ztrapnil. Ze zákulisí se dokonce ozývaly hlasy, že "Kdyby měl takového Watsona za pomocníka Sherlock Holmes, tak by spolu nenašli ani Temži na mapě Londýna." Možné to je, ale proč tedy byl tento počítač vůbec sestrojen? Pátrali jsme dále a výsledky jsou překvapivé - Watson není ani zdaleka tak hloupý, jak se dělá. Jeho špatné odpovědi byly totiž způsobeny nerovností podlahy ve studiu, když jej pak po soutěži technik na chvíli v jednom rožku vypodložil, aby pod něj mohli nasoukat rudl kvůli převozu, najednou dokázal Watson odpovědět na cokoliv, a vždy správně!
 
Okamžitě nás napadla paralela s Centrálním mozkem lidstva (CML) ze seriálu Návštěvníci. A světe div se, paralela pokračuje - Watson byl totiž sestrojen za účelem ochrany planety Země před vesmírným nebezpečím a jedním z jeho prvních úkolů je vypočítat na milimetr přesně, jaké nebezpečí nám reálně hrozí v roce 2036 od planetky Apophis, o jejímž blízkém průletu opět nedávno informovala média. Tedy něco podobného, co řešil svého času i seriálový CML. A z centrály IBM nám potvrdili, že skutečně čerpali inspiraci ze starého českého seriálu. Teď si již zbývá jen přát, aby nalezli Watsonovi pro jeho výpočty ideálně rovnou plochu, protože omyl by mohl mít fatální následky.
 
Vlevo původní CML, vpravo nový Watson - inspirace je nepopíratelná. Jak vidíte, Watsonovi se v Jeopardy opravdu nedařilo, i na snímku je ale patrné, že stojí úplně nakřivo.

Diskusní téma: Superpočítač Watson chytřejší než člověk?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek