Převratná novinka ve fotbale

15.12.2010 09:54

 

Čekáte schválení možnosti posouzení všech sporných situací podle videa? Zatím túdle núdle. Namísto toho FIFA připravila skutečnou revoluci. Aby se zabránilo spekulativním výsledkům mnoha zápasů, kdy mnozí papíroví trpaslíci vyhrávali zápasy s jasnými favority (a obyčejní fanoušci fotbalu pak od svého milovaného sportu, ochuzeni o stovky až tisíce peněz odvraceli tvář), od další sezóny 2011-12 vejde v platnost nové pravidlo. FIFA jak známo sestavuje žebříček reprezentací a jednotlivé národní federace také mají přehledné tabulky jednotlivých soutěží.

A na základě těchto žebříčků a tabulek nyní bude vždy na začátku zápasu stanoven danou federací (národní, kontinentální či celosvětovou) favorit a outsider. U tabulkově bližších sousedů bude stanoven poměr 1:2, u vzdálenějších 1:3 nebo 1:4. Podle toho pak budou na hřiště či stadion přidělány mobilní branky. Favorit bude útočit na branku standadní velikosti, zatímco outsider bude muset útočit na menší branku. U poměru 1:2 bude mít outsider roli ztíženou útočením na menší, tréninkovou branku, u poměru 1:3 na branku velikosti házenkářské a u poměru 1:4 na branku velikosti brány hokejové.

FIFA od zavedení tohoto převratného pravidla očekává výrazný úbytek zápasů s nečekanými výsledky po průběhu, kde silnější tým viditelně svým výkonem nabádá outsidera ke skórování. Tím by se mělo omezit i nelegální sázení favorizovaných týmů na vlastní porážky. Jak to bude v praxi vypadat, to ukáže až čas.
 

 Aby Slavia dala gól, a navíc Brazílii? Od příští sezóny holá sci-fi.