Ministerstvo dopravy chce získat do státní kasy další peníze

15.03.2011 11:35

 

Státní pokladna již delší dobu zeje prázdnotou, přičemž však neustále roste počet žadatelů o státní příspěvek / dotaci / sociální dávku / předraženou státní zakázku. Aby bylo možné alespoň některé z nich uspokojit, musí se občas do kasy najít i nějaký zdroj příjmů. S jedním výborným nápadem teď přišli úředníci z ministerstva dopravy a ministr Bárta dává jejich myšlence velkou naději.
 
Jelikož podle dopravní vyhlášky je účastníkem silničního provozu i chodec, pohybující se na chodníku, hodlá ministerstvo děravou státní kasu plnit příjmy, vybranými na platbách mýtného z chodníků. V každém městě i řadě obcí je zbudována hustá síť chodníků, z nichž určitá část by zůstala nadále bezplatná, ale na zbytek by se nainstalovaly mýtné brány (ty by bez výběrového řízení dodala firma Kapsch, jejíž předražené brány se již osvědčily na silnicích). Praxe by měla být taková, že chodníky vedoucí nejkratší cestou k určitému "bodu zájmu" (např. radnici, úřadu, turistické zajímavosti apod.) budou zpoplatněny, zároveň však bude nabídnuta bezplatná oklika, jejíž délka by neměla přesáhnout trojnásobek nejkratší, tedy placené cesty.
 
Vít Bárta k tomu svým nezaměnitelným hláskem říká: "Češi jsou národem lenochů a jsem si jist, že než aby obcházeli celé město jen proto, aby se dostali k bezplatným veřejným záchodkům, raději si zaplatí mýtné a zvolí rychlejší trasu. Očekáváme z této akce každoroční zisk ve výši cca 40-50 miliard Kč, z toho ovšem polovina poputuje na konto firmy Kapsch, která s námi uzavřela pro nás velmi výhodnou smlouvu o podílu na zisku." Ze zbylé poloviny půjdou peníze na sociální dávky a kdyby snad náhodou přeci jen ještě něco zbylo, opraví se za to pár decimetrů, možná i metrů chodníků. Doplňme jen, že mýtné se bude strhávat elektronicky a bezhotovostně po projití pod mýtnou branou přímo z platební karty dotyčného chodce.
Snímky zobrazují dvě lokality s testovacím provozem mýtných bran. Mnozí chodci ani nepoznají, že jsou o pár desítek korun chudší, mýtná brána totiž zpovzdálí připomíná běžnou pouliční lampu, která ale nesvítí.

Diskusní téma: Ministerstvo dopravy chce získat do státní kasy další peníze

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek