Jsme to, co jíme?

07.05.2012 11:49

 

Již mnohokrát jsme z úst čelných představitelů významných potravinářských koncernů slyšeli informace o tom, že rozdíly ve složení týchž potravin stejné značky u nás a na západě jsou zdůvodněny odlišnými kulturními a stravovacími návyky, potažmo pak jinými chutěmi našeho národa. Provedli jsme velké testovací nákupy v několika zemích Evropy, konkrétně u nás, na Slovensku, v Polsku, v Německu, v Rakousku a ve Francii. Ve všech případech jsme šli pouze po potravinách téže značky, případně srovnatelné jakostní třídy a ceny. Výsledky byly vskutku zarážející.

Při detailním pátrání po složení potravin a pochutin téže značky jsme narazili na neuvěřitelné diference. Zatímco instantní káva Nescafé, zakoupená v Německu, Rakousku a Francii měla prakticky totéž složení, přičemž obsah kávy dosahoval až 85%. Tatáž káva v Česku a Polsku měla jen poloviční obsah kávy, zato jsme na obalu nalezli v kolonce Složení titěrnými písmeny napsáno mj. 10% jemného hnědouhelného prachu či 7,4% rozemletých muších nožiček. Slováci na tom nebyli o nic lépe, pouze muší nožičky byly nahrazeny mletým sušeným velbloudím trusem. A to není zdaleka vše.

Jste velkými milovníky proslulé čokolády Milka? Nedosti na tom, že mezi lidmi je šířen blud o obyčejných kravách (fialové krávy podle milkaskeptiků neexistují), z jejichž mléka se údajně tato „pochoutka“ vyrábí. Realita je mnohem prozaičtější – zatímco na západě si pochutnávají na skutečně kvalitní čokoládě z mléka a s vysokým obsahem kakaa, my „východňáci“ dostáváme čokoládu z mléka také, ale barva čokolády je způsobena jinak – podojené mléko není zbaveno nečistot a naopak je do něj přidáván kravský trus, jehož chuť neutralizuje glutaman sodný s velkou příměsí cukru. Vlastně se dá říci, že celá řada hnědých potravin (krom kávy a čokolád např. také některé druhy omáček, pomazánek či známá parmská šunka), určených pro východní trh je vyráběna s výpomocí trusu.

Připadá vám to nechutné? Vězte, že tyto praktiky se provozují de facto celých posledních 20 let, takže pokud vám dané jídlo chutnalo dosud a jeho konzumace se nepodepsala na vašem zdraví ani psychice, není třeba jej v panice zavrhovat a začít si nechat posílat stejnou značku potravin z Německa (kde často vyjde na mnohem méně peněz, protože např. kakao je levnější, než hnědé uhlí, nebo zvířecí krmný substrát na výrobu pevných bobků). Naopak, příliš náhlý přechod na tyto západní potraviny by mohl přinést vašim útrobám potíže, neboť váš žaludek by si pravděpodobně tak rychle nezvykl na přísun jiných látek, v potravě obsažených. Pokud tedy hodláte své stravovací návyky měnit, obraťte se raději na odborného lékaře, nebo specialistu přes výživu, ať vám sestaví jídelníček, kde se budou východní a západní potraviny postupně vhodně mísit.

Dobře trénovaná kráva plemene Milka dokáže z těla vyloučit přímo už hotové kousky čokolády

Diskusní téma: Jsme to, co jíme?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Anketa

Která značka zahraničních potravin vám chutná nejvíce?

nožičkové Nestlé (26)
18%

pravá hnědá Milka (21)
14%

bobkové Ferrero (18)
12%

mletý McDonalds (19)
13%

proklatě bodré KFC (20)
14%

Knorr v prášku (21)
14%

Jiná vymazlená značka (20)
14%

Celkový počet hlasů: 145