Infikované okurky? Ztraceno v překladu

30.05.2011 22:55

 

Začíná okurková sezóna a skoro celou Evropou teď hýbe aféra infikovaných okurek, dovezených do Německa ze Španělska a podle informací z médií infikovaných neznámými bakteriemi, které již údajně zabily 10 jedinců, což se dá považovat za počátek pandemie. Jak je ale známo již z minulých let, ne každá smrtící nemoc je tak strašná, jak bývá novináři popisována. Vlastně žádná není tak strašná - a to samé platí i o okurkové chorobě.
 
Povedlo se nám vypátrat, že ve skutečnosti nešlo o BIO salátové okurky, jak je nám ze všech stran podsouváno. Původcem střevních potíží byla totiž okurka mořská, neboli sumýš, konkrétně druh sumýš odporný (což ale platí de facto na všechny sumýše). Ve Španělsku totiž v překladišti potravin špatně přeložili nápis na bedně z Číny a balené mořské okurky zařadili do sekce "zelenina", odkud je následně expedovali do Německa a pak i do dalších zemí.
 
Několik set nakažených jedinců je výsledek kardinálního omylu několika španělských brigádníků, nicméně zůstává s podivem, že se tolik lidí nepozastavilo nad podivným vzhledem i nestandardní chutí těchto "okurek". Konzumace tepelně neupravených sumýšů je (krom nebezpečí otravy) mimořádně odporným prožitkem (viz druhové jméno sumýše), přesto jej stovky lidí takto zkonzumovaly, což nesvědčí zrovna o jejich bystrosti.
 
Hlavní hygienik ČR Vít nám na přímý dotaz odpověděl: "Ano, i u nás se tyto okurky na pultech objevily, já ale preventivně doporučuji je nekupovat. Nicméně pokud již došlo ke koupi a následné konzumaci, jsem přesvědčen, že nikdo z Čechů nedojde újmy na zdraví, natožpak na životě. Díky pofidérní kvalitě většiny jiných dovážených potravin je trávicí soustava běžného Čecha již natolik vytrénovaná, že ji jen tak něco nerozhází." Tak bon apetit!
 

Vlevo mořská okurka ve volné přírodě, vpravo již balená v nálevu. Takto vypadala i na pultech prodejen se zeleninou.

Diskusní téma: Infikované okurky? Ztraceno v překladu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek