Hrací systém basketbalové ligy dozná změn

17.02.2011 11:03

 

Nejvyšší basketbalová soutěž měnila před rokem zaběhanou podobu svého systému. Jenže nová herní podoba se moc neosvědčila a proto se kluby vzájemně dohodly, že bude lepší prosadit na budoucí sezónu změnu další. Pod dozorem předsednictva ÚV ČBF včetně samotného nejvyššího (192 cm měřícího) předsedy JUDr. Miroslava Jansty proběhlo v minulých dnech losování nového systému.
 
Do losovacího osudí bylo vloženo všech 50 míčků s jednotlivými variantami soutěže (45x to byly míčky s dosavadní podobou ligy, 1x míček se 14 týmy dvoukolově bez Slováků i Nymburku, 1x míček se 14 týmy dvoukolově se Slováky a bez Nymburku, 1x míček se 12 týmy čtyřkolově s Nymburkem, 1x míček se 14 týmy čtyřkolově se Slováky bez Nymburku a 1x míček se 24 týmy osmikolově se Slováky, Moldavci a Albánci, případně někým dalším, kdo si řekne). Oproti všem předpokladům byla nakonec vylosována poslední varianta se 24 týmy.
 
Při té příležitosti se nechal slyšet bývalý hráč NBA a místopředseda ČBF Jiří Zídek ml., jenž řekl: "Možná se zdá 24 jako vysoké číslo, ale když se může hrát se 24 týmy Mistrovství Evropy, proč ne i Mattoni NBL? Prestiž obou soutěží je srovnatelná. S účastí Nymburka ale v základní osmikolové části raději nepočítejte, hodláme se totiž přihlásit do několika mezinárodních soutěží a a to by v tom byl čert, aby nás někam nevzali. Naším dalším cílem pro nejbližší období ostatně je zakotvit do Ústavy ČR povinnost každoročně přidělit Nymburku titul bez boje. Nebýt nás, tak by český basketbal již dávno zanikl, to si uvědomte."
 
Ohlasy z ostatních klubů na nový systém jsou rozporuplné. Zatímco celky Prostějova, Nového Jičína, Kolína či Děčína změnu nadšeně a servilně vítají, Svitavy a Plzeň velkou radost nemají, byť to pro ně znamená jistotu účasti i v příštím ročníku. Oba tyto týmy hospodaří s dosti "našponovaným" rozpočtem a cestování do Albánie či Moldavska k mistrovským zápasům pro ně může znamenat z finančního hlediska velký problém, byť atraktivita těchto duelů bude hodně vysoká. Další negativa pak přináší osmikolová základní část - každý celek totiž musí za sezónu odehrát nejméně 184 zápasů, když nepočítáme play-off, což v praxi znamená, že se bude hrát někdy i 5-6x v týdnu a nezbude žádný čas na trénink a regeneraci, natožpak dovolenou. Naopak ale budou mít týmy větší výnosy ze vstupného za 82 domácích zápasů, což nakonec může všechny zápory přebít. Teď už jen sehnat účastníky...

Momentka ze souboje předních týmů moldavské ligy. Duely s takovými soupeři pozvednou renomé českého basketbalu ještě mnohem výše, než je nyní.

Diskusní téma: Hrací systém basketbalové ligy dozná změn

slušnej úlet

Čaky | 18.02.2011

tomu říkám slušnej úlet, to se máme v MNBL na co těšit :-)

Přidat nový příspěvek