Evropská unie se rozhodla udělat pořádek s časem

05.04.2011 00:03

 

Úředníci Evropské unie vyvíjejí horečnou aktivitu, o tom není nejmenších pochyb. Jejich zatím poslední rozhodnutí udělá od příštího roku konečně pořádek s časem. Tedy míněn je samozřejmě letní a zimní čas. Ten totiž nejen, že vnáší chaos do řad občanů, kteří si nepamatují, kdy se posouvá čas vpřed a kdy zpět, ale má také neblahý vliv na organismus, jenž často doslova zblbne a člověk se pak cítí často hodně unavený a ospalý. Od roku 2012 se situace rapidně změní.
 
Nejnovější vyhláška EU totiž počínaje 1.1. 2012 zavádí i jarní a podzimní čas. Aby bylo v posunech času jasněji, nový čas začne platit vždy k 1. dni jednoho ze čtyř čtvrtletí, tzn. zimní odstartuje 1.1. , jarní 1.4., letní 1.7. a podzimní 1.10. Posouvat se bude následujícím způsobem - jarní čas značí posun o 30 minut vpřed, letní o dalších 30 minut vpřed, podzimní o 30 minut zpět a zimní o dalších 30 minut zpět. A pak nanovo. A tak pořád dokola. Pokud tedy nenastane v prosinci 2012 konec světa, samozřejmě.
 
Jasné je, že takto bude mít organismus více času na to, aby si pozvolna přivykl na časový posun, navíc si data změny časů každý snadno zapamatuje. Ale to není jediná změna v čase, kterou EU zavádí - od stejného data vstoupí v platnost i vyhláška, díky níž bude celá EU zařazena do jednoho časového pásma, kterým je to greenwichské. Pro nás v ČR to značí, že se nám posune 1.1. 2012 čas o hodinu zpět. A nezapomeňte v tento den ještě na posun díky zimnímu času. Každopádně na dovolených ve většině zemí Evropy nemusíme příští rok s hodinkami vůbec hýbat.
 
Kvůli snadnější orientaci a také zásluhou silné hodinářské lobby se pak podařilo v EU navíc prosadit návrh, aby souběžně s těmito změnami vstoupila v platnost ještě jedna - a tou je obrácení ciferníků na ručičkových hodinách opačným směrem. Na digitálních hodinkách se pak přehodí pořadí zobrazovaných údajů také opačně, číst se tedy bude čas zprava doleva. To samozřejmě znamená, že si všichni budou muset pořídit nové hodinky, budíky a hodiny, včetně kostelů, radnic a pod. Tak se nám pěkně vyčasilo. Doufáme, že se v těchto změnách orientujete stejně snadno jako my.
Vlevo nový typ ciferníku, vpravo pak pravolevé digitální hodinky. Poznáte kolik je na obou hodinách hodin? Ne? Tak trénujte, trénujte...
 

Diskusní téma: Evropská unie se rozhodla udělat pořádek s časem

Porucha

BLEK | 05.05.2015

Poruchu osobnosti mám schizoidní.
Diagnostikovala mně ji psycholožka.
Nejsem schopen styku se ženou.

Nesouhlas

fantomas | 17.04.2011

Podle me je to zbytečne komplikované, kdysi byl čas pořád stejný, to znamená že letní čas nebyl, byl pořád stejný, letní čas byl zaveden až později. Podle mě je to zbytečné, být jimi bych zavedl pouze jeden čas, takže by se nemusel čas měnit, byl by pořád jeden. Nevím proč tady komplikují se zavedením jarního a podzimniho času, jsou sice zařízení, které si samy nastaví letní/zimní čas, pak by tato funkce u nich byla zbytečná a my bychom to museli stejně nastavovat manualně. Letní/zimní čas dělá problémy se stáváním ráno, to že zavedou jarní/zimní, dá to jen 30 minut a to podle mě nic moc nevyřeší, proč tedy nechtějí pouze jeden čas? Byl by pouze jen ten zimní, jako to bylo dříve. Navrhuji sepsat petici a zaslat ji do Bruselu.

Re: Nesouhlas

Public Panic | 18.04.2011

Milý Fantomasi. V říši pohádek pro dospělé si to zařiď jak chceš, ale do nastavení času v EU radši bruselským úřadům nekecej, nebo tě bude celá EU žalovat u mezinárodních tribunálů v Haagu, Štrasburku i Bruselu najednou. ;-)

Úředníci EU jsou zkrátka pořádkumilovní

Lucifer | 05.04.2011

Už jsem si myslel, že úředníci EU usnuli na vavřínech, ale jak vidím, tak neusnuli. Teď nevím, jestli je to dobře nebo špatně. V každém případě je však vidět, že se v tom Bruselu neflákají ];-)

https://lucifer.bloguje.cz/

Přidat nový příspěvek