Česká republika pořadatelem MS v kopané!

21.09.2011 11:28

 

Naše vlast získala po těžkém boji právo uspořádat mistrovství světa ve fotbale pro rok 2026! V těžkém souboji jsme porazili jiné kandidátské země, jako Burundi, Lichtenštejnsko, Nepál i tradiční fotbalovou baštu Šalomounovy ostrovy. K vítězství nám pomohlo mimo jiné i lobbování bývalého reprezentanta Pavla Nedvěda, který zástupcům konkurenčních zemí přislíbil cenné dary, pokud přestanou o pořadatelství usilovat.

Lichtenštejnsko, které patří mezi nejchudší státy světa odstoupilo poté, co jejich kníže Hans-Adam II dostal darem titul čestného profesora na pražské Karlově univerzitě. Zástupce afrického Burundi a asijského Nepálu, světových ekonomických velmocí nebylo snadné přesvědčit, ať rezignují. Burunďané chtěli výměnou udělat z Česka svou evropskou kolonii, ale nakonec se spokojili s anektováním části českého území, takzvaného Šluknovského výběžku, jehož velkou část obyvatel (podobně jako v Burundi) tvoří rovněž barevně odlišné obyvatelstvo. Nepál zase na oplátku dostal know-how na provozování Horské služby, včetně několika členů, kteří domorodce prakticky zaškolí.

Nejtěžší to bylo se Šalomounovými ostrovy, ty měly na své straně řadu zástupců samotné federace FIFA, ostatně historie jejich fotbalu je protkána celou řadou světových úspěchů (např. vítězství nad Novým Zélandem, nebo těsná prohra 1:2 s Austrálií). Zástupce šalomounského fotbalu nakonec Nedvěd získal tím, že jim věnoval asi 50 svých vlastnoručně podepsaných fotografií (Pavel se totiž velmi nerad podepisuje, proto to bylo pro něj tak těžké) a sadu propisek s logem ministerstva vnitra.

Před naším fotbalovým svazem teď stojí nelehký úkol - krom toho, že si musí zvolit předsedu (což je obrovsky nesnadné) je jeho povinností světové federaci FIFA předložit do jednoho roku záruky na to, že bude schopen během zbývajících 15 let vybudovat alespoň 4 vyhovující stadiony - původní ideu, že by se hrálo na Bazalech, v Brně, na Letné a v Ďolíčku totiž federace odmítla, na všechny jmenované stadiony se totiž vejde dohromady mnohem více návštěvníků, než je pro MS nutné. Vzhledem k výborným zkušenostem s pořadatelstvími sportovních MS z nedávné minulosti (vysoce ziskové MS v lyžování, ženské basketbalové MS v Mecce basketbalu K. Varech či hokejové MS se svou slavnou Sazka arénou) se dá čekat, že i tento úkol Češi bezchybně zvládnou.

Padesát kusů těchto fotek nakonec pomohlo rozhodnout o pořádání MS

Diskusní téma: Česká republika pořadatelem MS v kopané!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek