CERN o sobě opět dal vědět

30.12.2010 13:42

 

Obří urychlovač částic, umístěný v podzemním institutu CERN se veřejnosti opět po delší době připomněl něčím jiným, než sérií poruch po selhání lidského faktoru. Vědci na něm v posledních týdnech podnikli celou řadu dalších převratných experimentů, jejichž výsledkem byl vznik dosud největší uměle vytvořené černé díry. Tato rekordně velká díra dosáhla velikosti až 8 cm, což oproti předešlým černým dírám je až 10000x více !
 
Aby úspěchů nebylo málo, vědcům se podařilo tuto největší černou díru speciálními kleštěmi odchytit a umístili ji do lahve s nepropustným uzávěrem, vytvořené jen pro tento účel. V ní se díra podrobí dalším pozorováním a zkoumáním. Jak známo, černé díry pohlcují veškeré světlo ze svého okolí, proto je třeba ji prakticky neustále "přikrmovat" světelnými paprsky značné intenzity, což obstarávají velké halogenové světlomety, napojené na silný energetický generátor. Díra tak v žádném případě nestrádá a ochránci přírody se nemusí nijak znepokojovat.
 
Vědci dosud spekulují o praktickém využití černých děr. Nejnadějněji se zatím jeví teoretická hypotéza, že by se do nich daly házet odpadky, kterých lidstvo produkuje stále více a jsou stále nebezpečnější. Jestli dojde i na praktickou realizaci, o tom se jistě všichni včas dozvíme.
 

Speciální láhev na černou díru připomíná obyčejnou zavařovačku, ale je z nerozbitného skla. Díra si sama našla umístění zhruba ve středu lahve a čeká na další porci světelných paprsků.