Adéla ještě nevečeřela ? Aby si nekousla do vás !

28.12.2010 23:17

 

Vědci učinili v dosud ne zcela probádané oblasti amazonského pralesa další fatální objev - nalezli zde masožravou rostlinu, která nepohrdne ani lidským masem ! Rostlina je vzdáleně příbuzná s běžnou rosnatkou, již ovšem předčí svými rozměry - v plné dospělosti dorůstá výšky až 4 metrů, přičemž každý z jejích samostatných ozubených výhonů může mít až metrové čelisti. Botanici jí dali název Droseraide gigas, oficiální české jméno pak zní Rosnatice obrovská.
 
O rostlině podali vědcům zajímavé informace i místní Indiáni, kteří ji už dobře znají a dávají si na ni pozor, ovšem považují ji za posvátnou a tudíž ji čas od času pohostí nějakou masitou obětí, aby si udrželi přízeň svých božstev a měli tak dobrý lov. Rosnatice roste osaměle, jen výjimečně se na jednom místě vyskytují dvě či více rostlin tohoto druhu. V hustém porostu džungle je někdy obtížné ji postřehnout, malou "nápovědou" snad mohou být jen na zemi se povalující zbytky kostí či masa, případně stopy krve - i tak si ale neznalý člověk může myslet, že narazil na stopy hostiny nějaké běžné čtyřnohé šelmy.
 
O tuto pozoruhodnou rostlinu již projevilo zájem několik evropských botanických zahrad, neboť si od ní slibují zvýšení návštěvnosti. Kvůli bezpečnosti zvědavých turistů by měla být rosnatice umístěna v několik metrů vysoké ohradě, obehnané elektrickým ohradníkem, tak jak bylo možné vidět např. ve filmu Jurský park ve výběhu Tyranosaura. Pro případ výpadku elektřiny jsou prý do inkriminovaných zahrad instalovány záložní generátory, i tak se ale doporučuje návštěvníkům před prohlídkou rosnatice uzavřít životní, nebo alespoň úrazovou pojistku.
 
 
Tato rosnatice je již po večeři, takže strach figurantky je jen nahraný a není se čeho bát. I když...