Revoluci v přenosu dat přináší Hongkong

30.01.2011 00:33

 

Jak jste možná mnozí zaznamenali (pro ty, co netuší oč jde, přinášíme odkaz na článek), univerzita v Hongkongu začala využívat geneticky upravené bakterie E. Coli k ukládání počítačových dat. Toho se okamžitě chytla čínská vláda (pod jejíž správu Hongkong před lety přešel) a začala rozvíjet praktické možnosti této jedinečné metody uchovávání informací. Pokud se vše ujme, tak jak má, tak ještě během tohoto roku bude mít Čína suverénně největší datovou síť na světě. Celý projekt již dostal i svůj název - Chi-t' (čtěte šit).
 
V praxi by to mělo fungovat následovně: počítače budou bez pevných disků, zato se zásobníkem na bakterie E. Coli. Tento zásobník bude rozdělen na dvě části - pro data lokální a data síťová. Doplňována bude pravidelně zejména část pro data síťová, neboť u těch se předpokládá, že po uložení do bakterií poputují spolu se svými nositeli sítí Chi-t' dále k cíli určení. Vlastní doplňování bude snadné a zvládne jej i malé dítě, ostatně schéma vidíte níže na obrázku.
 
Číňané si již celý projekt nechali patentovat, tudíž jestliže se jim celá akce zdaří, dá se čekat, že jej za úplatu nabídnou k testování i do dalších zemí celého světa. Velký ohlas již akce zaznamenala na půdě USA, v IBM prý doslova "vypukla panika". Laická veřejnost se zvědavostí sleduje pokroky Číňanů, vždyť často vyslovovaná slova "ten počítač je na hovno" dostala nyní zcela jiný význam. Jediní, komu objev přidělal vrásky na čela jsou výrobci pevných disků a jiných datových úložišť. Nejmenovaný zástupce firmy Western Digital údajně doslova řekl: "Tak, a jsme v hajzlu."
 
Tady vidte celý princip čínského projektu. Na obr. 1 je běžný uvolněný posez na toaletě, jímž doplníte zásobník síťový, na obr. 2 je pak posez vzpřímený, díky němuž napumpujete bakterie do zásobníku lokálního. Do počítače vede vstup k zásobníkům a následně i výstup do sítě Chi-t', zakončený tzv. kanálovým konektorem.

Diskusní téma: Revoluci v přenosu dat přináší Hongkong

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek