Národní galerie nakoupila nová díla českých umělců

20.03.2011 23:51

 

Že je ředitel Národní galerie Milan Knížák mužem na svém místě, o tom snad nepochybuje nikdo. Tento člověk s velmi vytříbeným uměleckým vkusem zásobuje kulturní klenotnici národa opravdovými lahůdkami a neváhá za ně utrácet horentní sumy, jen aby česká veřejnost nebyla kulturně ochuzena. V poslední době takto pro galerii nakoupil hned několik novodobých fresek a jak se nechal slyšet, hodlá tuto sbírku ještě rozšířit.
 
Ptáte se, jaké novodobé fresky máme na mysli? Vězte tedy, že řeč je o moderně zvané graffiti. Knížák jen během tohoto týdne koupil 3 významná česká díla a 5 amerických děl, přičemž největší problém nedělalo licitování s autory o ceně, ale naložení  a přeprava na místo určení. Ředitel galerie totiž tato díla koupil i se zdivem, na němž jsou místěna, což v jednom případě byla obvodová zeď budovy školy ve městě Greenwall (Kentucky, USA), takže se muselo vymyslet, jak vyjmout zeď tak, aby zbytek školy zůstal stát. Ale Češi si poradí se vším a i tento problém zvládli na jedničku.
 
Nová díla se musí ještě usadit v galerii přesně tak, aby jejich dopad na návštěvníka byl maximálně emocionálně nabitý. Jak říká sám Milan Knížák: "Každá věc v naší galerii má své místo, přesně vypočítané na milimetr. Jen tak si může i sebenáhodnější turista odnést z návštěvy Národní galerie celoživotní zážitek." I vy neváhejte dlouho a navštivte Národní galerii brzy - již od 1. dubna bude nová obrazárna v provozu!
 
Malá ukázka nových děl v galerii. O kontakt na autora spodního graffiti již požádali Italové, kteří by chtěli během tohoto roku restaurovat a částečně i inovovat strop v Sixtinské kapli.

Diskusní téma: Národní galerie nakoupila nová díla českých umělců

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek