Na příští olympiádě bude moderní pětiboj v nové podobě

08.02.2011 11:56

 

Zástupci mezinárodní federace moderního pětiboje se sešli o uplynulém víkendu ve švýcarském Lausanne, aby rokovali o budoucnosti svého, ve stávající podobě již zcela nemoderního sportu. K tomuto byli přinuceni doporučením Mezinárodního olympijského výboru, jenž dal vedení pětibojařů jasně najevo, že pokud nenastanou v jejich odvětví nějaké změny, bude tento sport vyřazen z programu OH, a to z důvodu totálního nezájmu mladé generace a razantního úbytku členské základny. Na zasedání padla celá řada návrhů, jakým směrem se ubírat dále, od pouhých kosmetických, jako je změna názvu sportu na „staromódní pětiboj“ až po radikální typu „změnit komplexně všechny disciplíny“.
 
Právě návrhy na změnu disciplín se nakonec dočkaly největší podpory s tím, že zachovány zůstaly běh a plavání, ale i ty doznaly reorganizace. Zbylé tři disciplíny, jízda na koni, šerm i střelba z pistole byly vyměněny. Jízda na koni vzala za své, byla označena za středověký přežitek a její místo zaujala nová disciplína – jízda na skateboardu na U-rampě s přikázaným dopinkem v podobě 2 vykouřených jointů marihuany. Namísto "vykopávkového" šermu  bude součástí tohoto sportu 5hodinové hraní vybrané online hry, nejpravděpodobněji se v současné chvíli jeví World Of Warcraft. Střelbu z pistole pak nahradí házení šipkami na elektronický terč, opět s přikázaným dopinkem 3 kusů 10° piv v sobě.
 
Jak již bylo nastíněno, zachovány budou v pozměněné podobě běh a plavání. Běh se zkrátí ze 3 km na 200 m dlouhý sprint pro cigára, přičemž jako sportovní oděv budou stanoveny plandavé džíny „podpásovky“, u mužů a chlapců s rozkrokem někde mezi koleny, nahoře pak volné plandavé triko a mikina s kapucí, případně lze běžet i do půl těla vysvlečen s nasprejovaným startovním číslem přímo na kůži. Plavání bude zároveň tzv. volnou disciplínou, kdy si tak trochu ve stylu volby miss každý účastník soutěže určí, v jakém oboru chce plavat (např. v matematice, chemii apod.), pak obdrží soutěžní otázky z jím vybrané tématiky a při jejich zodpovídání odborná porota posoudí, jak moc v tom plave.
 
Je jistě chvályhodné, že zástupci moderního pětiboje dali těmito změnami najevo, že jim osud jejich sportu není lhostejný a zároveň tím nabídli mladým lidem možnost dělat vrcholově vlastně vše, co dělali až dosud na amatérské bázi. Věříme, že již příští OH ukážou, že to byl krok správným směrem.
Tady vidíte jednotlivé disciplíny, zajímavě vypadá zejména běh nahoře uprostřed, který si mladí představují asi nějak podobně jako tanec kombinovaný s padoucnicí

Diskusní téma: Na příští olympiádě bude moderní pětiboj v nové podobě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek