Když řepku, tak jedině Tomáše

23.07.2012 12:55

 

České zemědělce trápí od vstupu do EU řada obtíží, od eurodotací na konkurenční zahraniční zemědělské produkty až po nesplnitelné evropské direktivy a normy. Aby nebylo smůly málo, postihla nyní katastrofa i jedinou oblast, v níž se zemědělcům ještě jakž takž dařilo – pěstování řepky. V Česku se nejvíce rozšířila odrůda Tomáš, z níž se vyrábí asi nejkvalitnější biopalivo na celé planetě. Jenže zřejmě nějakým nedopatřením se pár semínek (byť jsou patentově chráněna) povedlo někomu provézt do Asie a průšvih byl na světě.

Semeno řepky Tomáše se totiž dostalo až do Číny, kde místní rolníci okamžitě vycítili šanci uzmout Česku jediný skutečně světový zemědělský byznys. A tak se také stalo. Levná a nekvalitní čínská řepka Tomáš záhy doslova zaplavila biosvět a Češi to okamžitě pocítili. Když se zjistilo, odkud vítr vane, poslal ministr Petr Bendl protestní nótu čínskému velvyslanci v Praze, panu Yu Qingtaiovi. Ten ale nereagoval. Naopak zareagovali pašeráci, kteří začali tuto ukradenou a okopírovanou čínskou řepku dokonce pašovat i k nám do ČR!

Čeští zemědělci zuří a jsou připraveni před čínským velvyslanectvím příští týden vysypat gigantickou hromadu hnoje, aby velvyslanec viděl, jak těžká a smradlavá bývá také práce v zemědělství. Čínská strana však stále zachovává kamennou tvář a hrobové mlčení. Nám zbývá jen doufat, že se celou aféru podaří vyřešit smírnou cestou, protože v případě ozbrojeného konfliktu by nás asi Číňané převálcovali prostou početní převahou.


Čínský velvyslanec fotografům ochotně a rád kdykoliv zapózuje, na otázky ohledně řepky ale zůstává němý...

Diskusní téma: Když řepku, tak jedině Tomáše

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek