Kácení v Amazonii bylo zastaveno

24.03.2011 11:25

 

Amazonský prales za poslední desetiletí utrpěl ohromné škody díky nepřetržitému kácení. Po dlouhých bojích mezi aktivisty za zachování tohoto unikátního ekosystému na straně jedné a dřevaři, stavbaři a rolníky, hodlajícími uvolněný prostor využít k finančnímu prospěchu na straně druhé došlo v posledních dnech ke smíru. Čím to?
 
Zdá se totiž, že druhá skupina již dokázala svou poptávku po další a další půdě pro nová města či pole ukojit. Otázkou zůstává, zda není pozdě a zda zbylý porost dokáže zajistit dost kyslíku pro dýchání planety v takové míře, jako je zajišťoval ještě před několika desítkami let. Aktivisté pevně doufají, že ano, ale současně tvrdí, že to ukáží až další léta, protože mají strach, že magická hranice pro zachování nezbytného minima pralesa byla překročena.
 
Jisté je, že některé zvířecí i rostlinné druhy již další generace budou znát pouze z obrázků a filmů, protože ve zbylé džungli pro ně není životní prostor a tak je čeká nejspíše vyhynutí. Jediný druh, jenž se bez potíží adaptoval i na nové podmínky jsou proslulí amazonští mravenci, kteří přežijí cokoliv. A ptáte-li se, co se stalo s původním domorodým obyvatelstvem, vězte, že našlo azyl v největším amazonském městě Manausu, kde žijí ve slumu, jenž se kvalitou bydlení hodně blíží jejich dosavadním životním podmínkám.
 
 
Takto vypadá zbytek amazonského pralesa - zdá se, že vhodnější název nyní bude amazonský prastrom, protože více dřevin již v Amazonii nezůstalo. Snad časem nějaké zase dorostou...

Diskusní téma: Kácení v Amazonii bylo zastaveno

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek