Hitem vánočních trhů je masožravý kapr

20.12.2010 23:34

 

Vánoční prodej kaprů se rozjel v posledních několika dnech ve velkém. Letos je navíc obohacen o jednu mimořádnou specialitku - z Austrálie k nám na stědrovečerní talíře doputoval poněkud atypický druh kapra. V čem je atypický? Tento druh se totiž živí masem! Ano, je to tak, a nejoblíbenější pochoutkou tohoto kapra jsou v Austrálii přemnožení divocí králíci. Kapr se pohybuje během lovu těsně u břehů vodních toků a když se králík jde napít a nedává pozor, šup - a už jej kapr tahá pod vodu. Tam se králík obvykle během krátké chvilky utopí a kapr pak nemá s konzumací žádné potíže.
 
Tento druh kapra (jeho celý biologický název je "kapr ostrozubý") dorůstá délky až 80 cm, ale k nám se dováží kusy běžné velikosti okolo 25-40 cm a váhy 2-6 kg. Jeho chuť je oproti běžnému šupináči rovněž atypická - zřejmě právě díky jeho jídelníčku totiž chuť jeho masa ponejvíce připomíná maso králičí. A ještě jednu výhodu má tento kapr oproti tuzemské provenienci - podstatně menší počet kostí, takže riziko návštěvy lékařské pohotovosti je při jeho konzumaci skutečně minimální. A vzhledem k tomu, že cena za kilogram převyšuje cenu tuzemského druhu jen o pár desetikorun, není se co divit, že ve stánkovém prodeji jde doslova na dračku. Tak dobrou chuť!

Pozor na kaprovy zuby si musejí dávat zejména prodavači, ale pokud si jej chcete vzít živého domů do vany, držte raději své děti dál.