Demolice památek v Praze budou pokračovat

08.06.2011 00:15

  

I když se řada nejen Pražanů, ale i obyvatel jiných měst republiky podivuje rozhodnutí ministra (ne)kultury Bessera ohledně demolice domu na Václavském náměstí v chráněné památkové zóně, i když řada dalších obyvatel hlavního města proti tomu hlasitě demonstruje, je to asi tak jediné, co proti tomu mohou dělat. Ministr k tomuto kroku dostal posvěcení od vlády i pražského magistrátu a jak se ukazuje, dům z rohu Opletalovy ulice nebude jediným zbouraným.
 
Ministr obdržel mandát k tomu, aby Prahu pročistil od řady "komunistických paskvilů" či "devótních pozůstatků vyčpělé minulosti" (jak se o řadě starých památek vyjádřil) a svého úkolu se hodlá ujmout řádně a se ctí. V dalších měsících by měla s demolicemi přijít řada například na Lichtenštejnský a Lobkovický palác, Klášter Svaté Anežky České, letohrádek Hvězda či Bílkovu vilu. V plánu byla i demolice Petřínské rozhledny, ale tu jaksi vykonala již před časem konkurence.
 
Původně mělo dojít i ke zbourání Pražského hradu, na jehož místě měl vyrůst supermegaluxusní hotel Praguetto, jenž by vzhledem i výškou částečně napodoboval legendární hotel Al-Arab z Dubaje. Tady ale zasáhl prezident Klaus, jenž se tvrdošíjně odmítl stěhovat a řekl, že to raději po vzoru císaře Nera podpálí celou Prahu. Plány na stavbu hotelu tedy musely ustoupit a tento nevzhledný kus historie bude obzor nad centrem města hyzdit dále.
 
Co ale dojde realizace je výrazná přestavba Karlova mostu. Ten byl poměrně nedávno restaurován, ale natolik lajdácky, že jej bude nutné zcela přestavět. Ministr Besser schválil projekt, jehož výsledkem bude most zcela nový, dynamický a moderní, jenž si z původního mostu ponechá pouze jméno Karlův, ne však jako památku na Karla IV., nýbrž coby připomínku nejlepšího zpěváka střední Evropy všech dob Karla Gotta. Most by měl být i nadále určen jen pěším, uprostřed nicméně bude část mostu zvedací kvůli průjezdům lodí. Ministr Besser k této změně jen doplnil: "Jelikož se na tento nový design Karlova mostu nehodí původní sochy a sousoší, budou tyto rozprodány v aukci do soukromých sbírek po celém světě. Hlásit se pochopitelně mohou i zájemci z České republiky." Ministr ví, jak naplnit státní kasu...

Nějak takto podobně by měl Karlův most vypadat nejpozději v roce 2015. Taky se na něj tak těšíte?

Diskusní téma: Demolice památek v Praze budou pokračovat

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek