Číňané v plagiátorství neznají hranic

04.05.2011 12:24

 

Kdysi to platilo o SSSR, dnes dá ale říci: Čína - země neomezených možností. Číňané, kteří mají jako národní koníček kopírování a plagiátorství prakticky všeho, co se dá napodobit totiž zašli až za hranici zdravého porušování copyrightu. Jejich poslední kousek je doslova majstrštyk - dá-li se tento výraz v podobné disciplíně vůbec použít.
 
Číňané, jak známo, jsou odvěcí rivalové Japonců a jejich napodobování zejména japonských značek je jistou formou pomsty za řadu historických porážek na bitevních polích. Také při svém posledním kopírovacím kousku sáhli do Japonska - terčem jejich napodobování se stala jaderná elektrárna Fukušima, včetně osudu, který ji postihl. Číňané nejprve na neobydlené části pobřeží postavili v rekordně krátké době 1 měsíce přesnou maketu této elektrárny a souběžně s tím připravili pod mořem lokaci, v níž v pondělí 2.5. vyvolali umělé zemětřesení o síle, dosahující bezmála 7,5 stupně Richterovy škály.
 
Samozřejmě, že následkem tohoto zemětřesení byla také vlna tsunami, ta byla ale trochu větší, než japonská, takže elektrárnu prakticky srovnala se zemí. Naštěstí čínská Fukušima nebyla uvedena do provozu, to však Číňané ani neměli v plánu - oni jen chtěli světu (a hlavně Japoncům) ukázat, že i jadernou elektrárnu lze zničit rychle, úderně a hlavně ekologicky. Jejich tsunami mělo být řízené podobně jako zemětřesení, ale díky neočekávané velikosti se trochu vymklo kontrole a pobořilo i pár desítek kilometrů Velké čínské zdi, naštěstí bez obětí na životech.
 
Na otázku, co tím vlastně chtěla kromě umění kopírovat a bořit Čína dokázat, odvětil Švei-Žu Žu, čelný představitel Komunistické strany Číny: "Naše země má ohromný potenciál. Dokážeme vyrobit vše v rekordně rychlém čase, dokážeme napodobit cokoli, umíme poručit větru, dešti i Tibeťanům, naše síla je nezměrná. Potřebovali jsme světu zase jednou připomenout, že jedinou skutečnou světovou velmocí bez finančních krizí jsme my. Jen my umíme zničit během páru minut elektrárnu tak, že po ní prakticky nezůstanou stopy. Dalším cílem našeho kopírování je Měsíc - uděláme jeho identické dvojče, které bude na stejné oběžné dráze v tutéž chvíli vždy na opačné straně oblohy. Necháme ho asi tak měsíc běhat po nebi a pak ho zničíme." Nu, jsme zvědavi.
Nahoře čínská Fukušima před tsunami, dole pak den po zásahu obří vlny - po elektrárně nezůstaly skoro žádné stopy

Diskusní téma: Číňané v plagiátorství neznají hranic

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek