Češi na ME v lobbyingu výrazně uspěli !

03.01.2011 12:44

 

První oficiální mistrovství Evropy v lobbyingu, pořádané koncem roku 2010 v belgickém Bruselu zaznamenalo ve světě ohromný ohlas, nejen pro dokonalé organizační zvládnutí úředníky EU, ale zejména pro doslova senzační výsledky. Již od prvního dne bylo jasné, že favorité z Německa, Francie či Rakouska to budou mít těžké, ale asi nikdo nečekal, že všechny tři medaile skončí ve východní Evropě, natožpak, že dvě budou patřit českým lobbistům !
 
V konečných výsledcích se nejvýše skvělo jméno české národní chlouby, vynikajícího a hlavně perspektivního lobbisty Marka Dalíka, jenž ve všech hodnocených kategoriích patřil mezi nejlépe hodnocené soutěžící a v konečném součtu jej to s 890 body vyneslo na pomyslný piedestal. O celých 85 bodů méně získal druhý v pořadí, polský internacionál Jacek Spyra, třetí místo pak pro naše barvy se ziskem 770 bodů urval protřelý mazák, jemuž sportovní klání nejsou cizí, mistr Josef Jindra ! Po vyhlášení výsledků se údajně Dalík zmohl jen na slova: "Přepište dějiny ! Je to doma ! Ja su tak šťastné !"
 
Deklasovaní soupeři ze západu starého kontinentu se sice pokusili ještě zvrátit běh událostí tím, že podali protest, v němž se odvolávali na to, že všichni medailisté si své posty vybojovali nefér postupy. Čistotu výsledků tak musela ještě potvrdit nezávislá antiúplatková komise. Naši však i tuto těžkou chvilku přestáli se ctí. U Poláka Spyry sice komise našla v kapse nepřiznané blíže nespecifikované množství polských zlotých, ale bylo potvrzeno, že zloté se za úplatek nepovažují, takže i stříbro našich severních sousedů zůstalo potvrzeno.
 
Jen doplňme, že skvělý úspěch našich podtrhl sedmým místem veterán Miroslav Šlouf, pro nějž to bylo první a zároveň poslední ME, neboť se loučí s vrcholovou kariérou a hodlá si v důchodu užívat svých těžce vydřených miliónů. Doufejme jen, že za 2 roky, kdy další ME bude hostit právě Česká republika dokáže naše elita podobný úspěch přinejmenším zopakovat. Hoši, děkujeme !
 
Marek Dalík byl svým úspěchem viditelně dojat a dodal jen, že na medaili má hodně velký podíl i jeho kouč, expremiér Topolánek