Byli jsme svědky zrodu nového tanečního stylu

06.01.2011 12:07

 

Dva latinskoameričtí taneční mistři, Javier de la Peňa a Miguel Cervantes, skuteční odborníci na pravém místě nám a naší reportážní kameře předvedli nově vymyšlený tanec, nazvaný v originále bailerasero, což by se dalo volně do češtiny přeložit jako "přízemák". Základy tohoto tance tvoří prvky, převzaté z indiánské kultury, které se vhodně mísí s mexickým národním hospodským tancem zvaným tequiliquero.
 
Jak můžete vidět na přiloženém videoklipu, větší část taneční kreace se odehrává nízko nad zemí (viz volný český překlad), přičemž taneční tempo se nepravidelně střídá - chvíli je velmi volné, pak náhle nečekaně zrychlí (viz akční sekvence mezi časy 1:10 až 1:20, nebo úplný závěr tance). Taneční oděv není vyloženě pevně daný, doporučuje se volnější bunda či mikina a plandavější kalhoty. Tanec je vhodný nejen k písním typu "Umbrella" od  Rihanny, která videoklip podkresluje, ale dá se právě díky střídavému tempu použít u naprosté většiny současné hudební tvorby.
 
Oba zakladatelé hodlají s tímto novým tancem prorazit zejména u mládeže, která klasickému tanci příliš neholduje, proto se ve spolupráci s námi snaží zpopularizovat bailerasero především formou internetu, kde jsou současní pubescenti "pečení vaření". Tak držte spolu s námi novému tanci palce, aby prorazil a třeba se i někdy začal objevovat i na tanečních soutěžích. Jen pro doplnění, nenechte se zmást žertovným titulkem "opilci" u tohoto klipu, to si jen zařádil kolega z filmového studia. Takže směle do nácviku a "smím prosit"?